Meneillään on Internetin aikakausi. Perinteinen lehtimedia on varpaillaan, kun ihmiset saavat lähes kaiken tarvitsemansa informaation Internetistä. Internetin myötä sosiaalisessa mediassa syntyy nopeasti myös uusia kontakteja.
Tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa ovat suosiossa sellaiset palvelut, kuten Twitter, Facebook ja MySpace. Näissä nettiyhteisöissä ihmiset voivat jakaa omia kuviaan, tietojaan ja pitää yhteyttä kavereihin. Samalla syntyy uusia nettiystäviä, kun esimerkiksi ihmiset kertovat mistä asioista he ovat kiinnostuneet ja kerääntyvät yhteisöihin, joissa on samankaltaisia ihmisiä ja samat kiinnostuksen kohteet. Suhde syntyy välittömästi ihmisten välille, kun he ryhtyvät chattailemaan ja pitämään yhteyttä netin välityksellä yhä enemmän.
Voidaanko tälläistä sitten kutsua kaverisuhteeksi? Niissä ihmiset eivät koskaan juttele toisilleen kasvokkain ja mene tekemään yhdessä jotain, vaan kirjoittelevat virtuaalimaailmassa toisilleen. Se voi tuntua läheiseltä suhteelta mitä enemmän he tutustuvat toisiinsa ja jakavat tietojaan. Joillekin se taas voi olla myös helpotus, jos on vaikeuksia solmia ystävyyssuhteita oikeassa elämässä. Myöhemmin on kuitenkin mahdollista, että nettiystävykset sopivat tapaamisesta ja ystävyys siirtyisi oikeaan elämään. Kehitys olisi siis myönteinen.
Facebookissa monilla käyttäjillä on satoja kavereita. Voidaan puhua jopa trendistä, jossa tavoitteena on saada mahdollisimman paljon kavereita. Ehkä käyttäjät haluavat ilmaista etteivät he ole yksin vaan suosittuja, niin kuin nykypäivänä on tärkeää. Jos henkilön käyttäjäprofiilissa lukee, että käyttäjällä on esim. 300 kaveria niin kuinka monen kanssa hän on oikeasti tekemisissä? Toisaalta voidaan miettiä, että kuinka moni näistä kavereista on nettikavereita ja kuinka moni oikeita kavereita oikeassa elämässä. Totuus on kuitenkin se, että oikeassa elämässä käyttäjä on jatkuvasti tekemisissä ehkä noin 50:n kaverin kanssa niistä 300:sta.
Internetin avulla joku saattaa saada nettiystävän jostain ulkomaalaisesta, mikä luo uusia ulottuvuuksia suhteisiin. Internet onkin yhä suuremmassa roolissa globaalissa maailmassa ja tänä päivänä sen kautta syntyvät monet kaverisuhteet.
Aihe oli mielestäni todella kiinnostava ja ajankohtainen! Itsellänikin on Facebook-tili ja myönnän että myös jotakuinkin 400 kaveria siellä. Tosielämässä edes kavereikseni tunnustaisin alle 100 ihmistä, saatikaan nimeäisin heitä ystävikseni. Useimmiten tekisi mieleni vain poistaa koko tili, mutta jotenkin yhteisön paine on saanut tuntemaan, että jos en ole Facebookissa, ei minua ole. Kummallinen kyllä tämä virtualisoitunut maailma...
VastaaPoistaKuulun siihen yhä pienenevään joukkoon, jota "ei ole olemassa", koska en ole liittynyt Naamakirjaan. Tosin muutamat ystäväni ystävällisesti päivittävät yhteisten tuttujemme elämäntilanteet minullekin, kun ovat ehtineet lukea viimeisimmät käänteet netistä. Joudun kuitenkin jatkuvasti selittämään, miksi en ole liittynyt. Nuorilla yhteisön paine on varmasti vielä kovempi.
VastaaPoistaTärkeä pointti on J-P:n lopussa mainitsema helppous pitää yhteyttä eri puolille maailmaa. Skype ja iChat varmasti vielä tukevat sitä. Minulle niiden käyttö on kuitenkin luontevampaa, koska siinä on kuitenkin aidontuntuisesti naamatusten ja samanaikaisesti samassa tilanteessa.
On sanottu, että Facebook on perustavanlaatuisesti muuttanut ihmisten minäkäsitystä. Jokainen voi luoda omaa tarinaansa. Imagessa oli juttu kirjailijaksi haluavasta Helmi Jostakusta (hyvä kun muistan oman nimeni), ja siinä asiaa käsiteltiin mukavalla tavalla.